Ja som ni kanske har märkt så kommer jag på med de mest konstigaste och fantasifullaste recepten som finns. Det är bara så min hjärna fungerar kring mat, och det blir oftast bra. Även de bästa gör misstag älsklingar!
Idag är det lördag och jag tänkte laga någonting extra lyxigt till min familj. Så tänker ni "fisksoppa? Vad är det som är så lyxigt med det? Det är bara en fisk i vatten med lite kryddor." Dock är den här gjort på lax, räkor och kräfta, och istället för vatten har jag använt kokosmjölk som gör alla soppor extra goda och fylliga! Soppan har dock enkel kryddning, 1½ fisk buljong, det är allt som krävs! Så den är ganska enkel.
Att soppan har räkor och kräftor är inte det lyxiga eller måltidens höjdpunkt. Utan det är smördegen som jag har lagt över soppans skål som ett täcke och satt in i ugnen i några minuter. Ja jag tänkte fina till den runt kanten men jag tyckte att det var ganska fint när det hänge sådär lite slarvigt över kanten. Om man vill fina till den skulle jag skära av smördegen efter den har varit i ugnen. Kanske går innan också, men jag vågade inte chansa. Fast man får göra som man vill! När smördegen är färdig kan man skär igenom den som ett skal, och det är så lyxigt och gott! Det är värt det även om smördeg tar ganska lång tid att göra, eller så kan man köpa färdigt! Gör som ni vill mina grodor, gör som ni vill! Receptet kommer här nedan.....
Smördeg
4 dl mjöl (och mera med kavlingen och vikningen)
1 dl vatten
250 g smör eller margarin
Obs: All ingredienser ska vara kalla.
Gör så här:
Blanda ihop mjölet vattnet och häften av smöret i en bunke. Låt det villa i kylskåpet i 30 min. Ta ut det och kavla ut degen till den 40x20. Använd mycket mjöl! Vik den två gånger på samma hål och en gång på andra hålet. Sätt in den åter i kylskåpet i 15 minuter. Ta ut den och gör samma vikning 2-3 gånger till. Lägg den i ugnspapper i kylskåpet tills användning.
Fisksoppa - 3 magar
100 g laxfilé
90 g räkor
90 g kräftstjärtar eller 2 långa Surimi (kräftkött)
1 burk kokosmjölk
1 paprika
1 lök
10 cm purjolök
Citron juice
1½ fisk buljong
Gör så här:
Hacka granskarna samt laxen till små bitar.Värm olja eller smör i en kastrull och lägg i laxen, räkorna och kräftorna och häll över lite citron juice, rör om! Lägg i grönsakerna samt 1 fisk buljong och låt puttra i 10 min, men glöm inte att röra om emellan åt så att det inte fastnar i bottnen. När det är lite halvfärdigt, häll i kokosmjölken och låt koka på låg i värma i cirka 15 min.
Smördeg täcke
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Häll soppan i skålar. Skär ut en 15x15 smördeg bit (eller större, beror på skålens storlek) och kavla ut den till en fyrkant (och här ska man också använda extra mjöl). Lägg den försiktigt över skålen och tryck till försiktigt vid kanterna och skålen. Sätt in i ugnen i cirka 20 min. Ta ut och servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar