måndag 17 juni 2013

Hjort Hamburgare med hembakat bröd

Hamburgare är bara en hamburgare om den är hemlagad, det är i alla fall min åsikt. Och att det är hembakat bröd gör det bara ännu lyxigare! Jag gillar lyxig mat (avskyr MacDonalds osv) det ska vara hemlagat från grunden, då är det som bäst!

Idag har jag lagat Hjort Hamburgare med hembakat bröd med min vän Ylva som hälsade på! Den blev jätte god, bilder nedan.

Linnéas lätta hemlagad Hamburgare bröd
1 jäst paket
5 dl vetemjöl (eventuellt mer)
100 gr smör
2 dl mjölk
2 krm salt

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och när det är smält häll i mjölken. Smör och mjölkblandningen ska vara fingervarm för att jästen ska trivas (det gör så att brödet växer). Häll smör och mjölkblandningen över jästen och rör om tills all jäst är borta. Häll i mjölet och saltet. Blanda ihop allt till en deg med lätt mjölig yta. Man kan lägga till lite vatten om degen blir för mjölig, och mjöl om den blir för lös.
Sätt en duk över bunken och låt det jästa i 1 h.
När det har jäst färdigt ska du göra bullar av degen. Rulla dem till bollar lika stora som tennisbollar och sätt dem på bakplåt papper. låt dem sedan jäsa där i 10 min. Sätt på ugnen på 200 grader.
När bullarna har jäst klart sätt dem i ugnen ungefär 20 minuter, tills de har lite färg. Ta ut dem och låt de svalna. Färdigt!




Hamburgare
500 g hjort färs (går med vanlig nötfärs)
1 ägg
1 msk mjöl
1 ½ stor lök eller 1 hel liten lök
salt
peppar
koriander

Hacka löken fint och blanda den med färsen, blanda sedan i ägget. När allt har blandats ihop håller du på mjölet och blnadar i det. Krydda efter egen smak. Mer svartpeppar om du vill ha en stark hamburgare.
Sätt på plattan och klicka i en klick smör i stekpannan. Låt smöret smälta. Sedan ska du göra hamburgare av färsen. Rulla dem till en boll, ungefär lika stor som en tennisboll, lägg dem i stekpannan och tryck till dem med stekspaden tills de är 1 cm platta. Stek dem tills de är genomstekta. Wooola!!

Tillbehör
Sallad, lök, tomat, ketchup, senap, dressing you name it! Har vad du själv tycker passar! Glöm inte skölja alla grönsaker och sånt, finns bakterier. Ett tips är att salta salladsbladet och tomaterna lite lätt innan man sätter ditt hamburgaren. Mmmmmm salt...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar