Perfekt sätt att avsluta veckan på är en söndags middag med hela familjen! Det är en som en tradition i min familj då vi samlas för att äta och spela spel efter maten med efterrätt i högsta hugg. Denna söndagen har jag lagat grillkött (fläskkotlett) med sötpotatis i ugn. Samt en äkta Amerikansk Lemon Pie till efterrätt! mums!
Sötpotatis i ugn (med röd lök och potatis) - för 3 magar
1 sötpotatis
5 potatisar
1 rödlök
sätt ugnen på 200 grader
Skär sötpotatisen i små kuber och löken och potatisen i klyfter. Smörja en ungs form med smör, lägg sötpotatisen, löken och potatisen i formen och häll riktiligt med olja över. Samt salt och svartpeppar. Sätt den i ugnen till sötpotatisen är mjuk. Ungefär 30 min.
Grillköttet - för 3 huven
3 kotletter
grill krydda
svartpeppar
grädde
Häll olja eller smör i en stekpanna och låt det smälta (Stekpannans ska vara värm innan man lägger i kotletterna. Det kallas att "bryna" köttet). När stekpannan är värm lägg då i kotletterna och krydda rikt med grillkrydda (inte så mycket svartpeppar om du inte gillar det starkt). När köttet har fått en stek yta på båda sidorna sänker du värmen och häller på en skvätt grädde. Låt det puttra i några minuter. Färdigt!
Sås
Behåll spadet efter det stekta köttet! Nu, tillsatt lite vatten/mjölk/grädde och 2 msk mjöl. Viska (med en plast visp! Använde en stål visp och pappa blev inte så glad). Låt det puttra och sen är det färdigt!
Lemon Pie
pajbotten:
3½ dl mjöl (eventeullt mer)
2 krm salt
2 krm bakpulver
100 g smör (magarin)
1 dl vatten
sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och häll sedan på vattnet i smöret. Häll smöret och vattnet i de torra ingrediensarnas bunke. Blanda ihop till en paj deg som ska vara lätt hanterlig och lite mjölig. Smöra pajformen. Nu ska du täcka pajformen med pajdegen. Det finns ett sätt som ärdet "normala" att göra men jag har ett sätt som (engligt mig) är mycket enklare. Lägg pajdegen i pajformen och bara tryck i den längst knaterna så att det täcker hela pajformen och är lika jämnt tjockt överallt. Sätt in pajen i ugnen i ungefär 10 min.
Fyllning:
2½ dl socker
3/4 potatismjöl
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
3½ dl kokande vatten
3 äggulor
2/3 citronjuice och eventeult citron skal
Ok nu behöver du ungefär 2 bunkar! Seperera äggulan från äggvitan (har visat ett sätt att göra det i bloggen tidigare) annars bara lägg äggulan i dina händer och låt äggvitan glida mellan dina fingrar. Låt stå för nu.
Blanda ihop alla torra ingredienserna i en stor kastrull. Koka vattnet och häll i de torra ingredienserna samtidigt som du rör om. Sätt kastrullen på en värm platta och låt koka up samtisgt som du rör om (HELA TIDEN). När den har tjocknat rejält håller du i äggulorna. Sätt på plattan igen och kok ihop. När massan är tjock häll i citronjuicen samt citron skalet (om du har en riktig citron). Blanda ihop och häll i pajformen. Låt det svalna medans du gör marängen!
Marängen:
3 äggvitor
6 msk socker
Sätt på ugnen på 200 grader! (igen)
Nu kommer äggvitan till hands! Vispa äggvitan och häll i sokcret lite i taget under vispningen. Det ska vara en hård vit smet. Du kan antigen göra som jag och göra små toppar av maraängen eller bara smet den rakt över pajen. Det är också fint.
Sätt in hela pajen tills marängerna har fått färg! Låt den svalna och sen ät! mums!!
haha vet, jag behöver öva! men det blev fint ändå! |
Efter några minuter i ugnen! Mums! |
Källa:
Recept kött och sötpotatis: Mig själv
Lemon pie: http://www.matklubben.se/recept/aekta_amerikansk_citronpaj_22287.html
Bilder: Pappa och mig själv 1§
-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar