Söndag igen = söndagsmiddag, och idag har jag valt att göra något extra lyxigt samt nyttigt. Lax i ugn med wokgrönsaker och sötpotatis mos och till efterätt kladdig klassisk kladdkaka med nutella.
Jag kan, med handen på hjärtat, säga att det var en av de godaste middagen som jag har gjort i hela mitt liv! Den fick till och med en 9 av pappa, och det är stort!
Laxen är syrlig (eftersom man har citron i) men ändå salt och saftig. Grönsakerna är söta och moset har en salt fyllig smak som känns lite extra lyxig att ha på sin tallrik och så enkel att göra!
Hela maträtten tog bara 40 min att göra och är en perfekt lite lyxigare söndags middag som alla i familjen gillar!
Och som alltid, så gör jag en efterrätt. Idag blev det en klassisk kladdkaka med nutella. Jag gör bara en enkel (väldigt enkel) kladdkaka, låter den svalna och brer på ett tjockt lager nutella kräm och strö på hackade hasselnötter. Sen låter jag den stå i frysen en timme. För då blir den så seg och god och mmmmm!! En liten lyxigare kladdkaka helt enkelt! Recept kommer nedan!!
Lax i ugn - 3 magar
3 lax fileer
3 dl gräddfil eller cream frech
skagen fisk krydda
1 tsk senap
salt
peppar
½ msk citron
½ fisk buljong
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader och lägg laxen i en ugns form. Låt laxen vara i ugnen cirka 5 min. Så länge ska du göra smaktillsättningen. Blanda gräddfil med senap och krydda med alla kryddor efter smak samt lite citron saft. Mitt recept är för dem som gillar citron så om du inte gillar citron ska ni ta mindre citron saft. Blanda ihop och låt stå tills laxen har varit i ugnen i 10 min. Ta ut laxen och och häll över gräddfil blandningen och sätt laxen i ugnen igen. Höj till 200 grader. Låt laxen stå i ugnen cirka 20 min.
Sötpotatis mos - 3 magar
1 sötpotatis
grädde
1 grönsaks buljong
Gör så här:
Ska sötpotatisen och skär den sen i små bitar. Koka dem i cirka 15 min. Häll den kokta mjuka sötpotatisen i en bunke och strö över grönsaks buljongen samt en skvätt grädde (cirka 1 msk). Mixa allt till en jämn smet. Din mos är färdig!
Woken
½ l Fryst wok (går att köpa i alla affärer)
½ msk olja
1 grönsaks buljong
Gör så här:
Sätt på plattan och häll i hälften av oljan i stekpannan. Låt stekpannan bli het och häll i grönsakerna och strö över buljongen. Låt de stekas på svag värme i cirka 10 min. färdig att servera!
Lägg upp allt på tallriken och njut!
Lyxig klassisk kladdkaka!
Klassisk kladdkaka med nutella
150 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl socker
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Garnering
1 dl Nutella
½ dl hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader och smör en form
Smält smöret i en stor kastrull. Häll i kakao, socker och vaniljsokret i det smälta smöret, knäck i äggen under omröring. Sist vetemjölet. Häll smeten i formen och sätt i ugnen i cirka 10 - 20 min (beror på hur tunn kladdkakan är). Under tiden, hacka hasselnötterna. Lättaste sättet är att bara krossa dem med en kökskniv. När kakan är färdig (den ska vara kletig i mitten) ta ut och låt svalna. När den har svalnat, smet på nutella och hasselnötterna, låt de stå i frysen i en timme. Ta ut och ät!! Den godaste kladdkakan du någonsin ha ätit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar